סייפן (Pied Avocet)

סייפן

הסייפן (Pied Avocet), ששמו המדעי הוא Recurvirostra avosetta, הוא עוף מים אלגנטי וייחודי ממשפחת הסייפניים, הניכר בקלות בזכות מראהו המרהיב ומקורו יוצא הדופן. ניצויו הניגודי בשחור-לבן ורגליו הארוכות הופכים אותו לאחת הציפורים הבולטות והאהובות על צפרים באזורי ביצות ומקווי מים רדודים בישראל.

מאפיינים וזיהוי

סימן ההיכר הבולט והמובהק ביותר של הסייפן הוא מקורו השחור, הארוך והדקיק, המעוקל באופן חד כלפי מעלה. צורת מקור זו ייחודית לו ומאפשרת זיהוי ודאי כמעט מכל מרחק. ניצויו של הסייפן דרמטי ומרשים: גופו לבן ברובו, עם כיפה שחורה הנמשכת עד לעורף, ודוגמאות שחורות מורכבות על כנפיו וגבו. רגליו ארוכות ועדינות, וצבען אפרפר-כחלחל. גודלו בינוני, והוא נע בחן ובעדינות במים הרדודים.

כיצד להבחין בינו לבין תמירון מצוי?

במבט מרחוק, ניתן לעיתים לבלבל בין הסייפן לבין התמירון המצוי, שכן שניהם עופות מים גדולים יחסית בעלי ניצוי שחור-לבן ורגליים ארוכות. עם זאת, ההבחנה ביניהם פשוטה למדי כאשר מתמקדים בשני סימנים עיקריים: המקור והרגליים. לסייפן, כאמור, יש מקור שחור המעוקל כלפי מעלה, בעוד שלתמירון יש מקור שחור, דק וישר לחלוטין. בנוסף, רגליו של הסייפן הן בצבע אפרפר-כחלחל, ואילו רגליו של התמירון ארוכות אף יותר וצבען ורוד-אדמדם עז ובולט.

תפוצה ומקום חיות בישראל

הסייפן הוא בעיקר חולף וחורף בישראל, אם כי נצפו גם ניסיונות קינון נדירים. ניתן לצפות בו בעיקר במקווי מים מליחים ורדודים. האתרים המרכזיים לצפייה בסייפנים הם בריכות המלח באילת ובעתלית, וכן במאגרי מים ושטחי חוף לאורך מישור החוף, כמו למשל במעגן מיכאל. הוא נצפה לעיתים קרובות בקבוצות, קטנות או גדולות, כשהוא מסנן את מזונו מהמים.

התנהגות האכילה של הסייפן מרתקת לצפייה. הוא הולך במים רדודים ומניע את מקורו מצד לצד בתנועת "טאטוא" אופיינית, כשהוא מסנן מהמים ומהבוץ סרטנים זעירים, חרקי מים ותולעים. צורת המקור המעוקלת מותאמת באופן מושלם לשיטת חיפוש מזון זו.

עובדות מעניינות

שמו המדעי, Recurvirostra avosetta, מתאר היטב את תכונתו הבולטת ביותר: "Recurvi" פירושו "מעוקל לאחור" ו-"rostra" פירושו "מקור". הסייפן הוא גם סמלה של "החברה המלכותית להגנה על ציפורים" (RSPB) בבריטניה, אחת מאגודות שמירת הטבע הגדולות בעולם, לאחר שהמין שב לקנן במדינה בשנות ה-40 של המאה ה-20 בזכות מאמצי שימור.

היה הראשון להגיב

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*